Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

szélescsőrű kolibri /Cynanthus latirostris/

2009.05.03

Kép Elterjedése

A szélescsőrű kolibri Dél-Arizónától Dél-Mexikóig fordul elő. Az északon költő madarak  ősszel délre húzódnak.

 

Megjelenése

A madár hossza 8-10 centiméter, testtömege 7-8 gramm. A hím háta és hasa sötétzöld, a faroktőnél fehér takarótollak vannak; begye és feje két oldala csillogókék. A tojó háta fakózöld, hasa halványszürke. Nagy szemével kiválóan lát. Tűzpiros csőre hosszú és kissé ívelt, a csőr hegye fekete. Farka villás és kormánytollai vége széles.

 

Életmódja

A madár nappal aktív, és magányos. Virágporral, nektárral és rovarokkkal táplálkozik.

 

Szaporodása

A párzási időszak januártól augusztusig tart. Évente háromszor is költ. Kicsi, csészeformájú fészkét gallyakból és fakéregcsíkokból rakja. Egy fészekalj rendszerint két hosszúkás tojásból áll. A tojásokon a tojó 16 napig kotlik. A kirepülés 22-24 nap múlva történik meg.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.