Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elterjedés

2009.11.16

elterj.jpg

A kolibrik az amerikai kontinensen, és az azt körülvevő szigeteken honosak. Alaszkától egészen Tűzföldig találunk kolibriket. A több mint 330 kolibrifaj a legkülönbözőbb élőhelyeken fordul elő. A mérsékelt övi lombhullató erdőtől a sivatagokon át, az esőerdőkön keresztül az Andok 5000 méteres vonulatain is megtaláljuk e madarak valamely képviselőjét. A kolibrifajok nagy része Közép- és Dél-Amerikában fordul elő az óriási biodiverzitású esőerdőkben. 
cohu-6.jpg

 

 

A Costa-kolibri (Calypte costae) Kalifornia és Arizona sivatagjaitól Mexikó északnyugati részéig honos. Élőhelyei a sivatagok, szubtrópusi vagy trópusi síkvidéki száraz területek, városi területek és vidéki kertek.

purple-throated-carib---003.jpg 

 

 

 

 

 

A bíbortorkú kolibri (Eulampis jugularis) a Karib-szigetvilág keleti szigetein fordul elő trópusi, szubtrópusi síkvidéki esőerdőkben.
 

 

 

 

 

 

bfdfbbcac1367165f69b729b3164ce41.jpgjuan.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fehéroldalú tündérkolibri (Oreotrochilus leucopleurus) az Andok 1200-4000 méter magasságban lévő gyepein, bozótjaiban fészkel Argentínában, Chilében és Bolíviában.

A Juan Fernández-szigeteki kolibri (Sephanoides fernandensis) a Chiléhez tartozó szigetcsoporton (Juan Fernández-szigetek) fészkel szubtrópusi mediterrán erdőkben és bozótokban.

royal-sunangel-01.jpg

 

A Királyi napfénykolibri (Heliangelus regalis) észak Peru és északnyugat Ecuador szubtrópusi úgynevezett elfin erdeiben (=törpefás bozótos élőhely) fészkel. Igen veszélyeztetett faj élőhelyének fokozott elvesztése miatt.

 

 

 

 

 

 

Ha szeretnéd megtudni, hogy egyes országokban milyen kolibrik honosak, nézd meg az ORSZÁGOK KOLIBRIJEI című galériát itt: http://www.kolibriklub.eoldal.hu/fenykepek/orszagok_-elohelyek/ !

Sokan Európában is látni vélnek kolibrit, de általában a kolibrikhez hasonló repülési szokásokkal rendelkező rovarokat azonosítják be annak tévedésből. A kacsafarkú szender nevű lepkefajt tévesztik össze leggyakrabban a kolibrikkel Magyarországon. 
szender.jpg

Kacsafarkú szender - gyakran kolibrinek nézik ezt a kertekben gyakran előforduló lepkefajt.

 

 

A mappában található képek előnézete ORSZÁGOK KOLIBRIJEI